Makelaars hebben het er maar druk mee en verdienen het laatste anderhalf jaar goed geld aan woningen die ver boven de vraagprijs verkocht worden. Waarbij het geen uitzondering is dat een woning al verkocht is voordat deze überhaupt online komt te staan.

Het komt zelfs regelmatig voor dat mensen te horen krijgen dat ze te laat zijn met inschrijven voor een bezichtiging, binnen een dag nadat het bericht online is gekomen. Bij navraag blijkt het dan zo te zijn dat er al meer dan 50 kijkers voor een woning geregistreerd staan, zodat een makelaar geen nieuwe kijkers aanneemt.

Mensen willen nog gebruikmaken van de gunstige hypotheekrente

Veel mensen willen nog snel een nieuwe woning kopen omdat de rentestanden op het moment nog steeds erg laag staan. Op onafhankelijke hypotheek websites is op het moment nog steeds te zien dat je zelfs voor een rentevaste periode van 30 jaar, een aardig lage rente hoeft te betalen als je voor de voordeligste aanbieder kiest.

Maar doordat er zo veel mensen nog graag van de lage rentestanden willen profiteren, zijn de aankoopbedragen van woningen enorm gestegen. Hierdoor moet men vaak een heel stuk boven de vraagprijs bieden om het winnende bod te hebben.

Veel mensen kijken dan ook vaak op de pagina “hoeveel kan ik lenen”, om zo snel te informeren of ze net iets meer kunnen bieden dan dat ze van plan waren. Het is natuurlijk erg frustrerend als je van de vraagprijs uit bent gegaan, maar inmiddels misschien wel 10 tot 20% meer moet bieden om een woning te kunnen kopen.

Thuiswerken zorgt voor meer woningverkopen in goedkopere provincies

De woningverkoop in de grotere steden ging in het verliep in het verleden een stuk sneller dan op het platteland. Echter doordat er tegenwoordig steeds meer mensen zijn die thuiswerken of dit gedeeltelijk doen. Staan de woningen in de provincies Drenthe en Groningen ook niet lang leeg. Als ze trouwens überhaupt al leeg komen te staan.

Hierdoor wordt er zelfs in deze provincies binnen een korte tijdsperiode een stuk meer betaald voor een woning, die vier jaar geleden nog met verlies werd verkocht.

Naast dat makelaars erg goed verdienen aan de huidige vraag naar woningen. Zijn het ook de mensen die woningen verbouwen om ze daarna snel weer te verkopen erg tevreden met de huidige situatie.

Ondanks dat er ook behoorlijk wat gevraagd wordt voor een woning die nog nodig verbouwd dient te worden. Blijken de woningen die gerenoveerd zijn enorm in trek te zijn bij zowel jonge als oudere kopers.